Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Betoni sisustuksessa

24.11.2015, satukuusi

Betoni, tuo niin ihanan rouhea ja eläväpintainen materiaali, on tullut koteihin jäädäkseen! Betonia on saanut ihastella kotien sisustuksissa pieninä yksityiskohtina jo viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta nyt se on vihdoin saavuttanut suuremman suosionsa sisustusmaailmassa! Voidaan ehdottomasti puhua betonista jopa tämän hetken sisustustrendinä!

Betonissa parasta on, että sen yhdistäminen pehmeisiin pintoihin luo lähes taianomaisen kontrastin. Lisäksi sen rouheus ja pinnan elävyys ovat mielenkiintoista katsottavaa silmälle. Betonia voi nykyään hyvinkin käyttää kodeissa myös isoina pintoina. Jotkut ovatkin mieltyneet tähän materiaaliin niin kovasti, että heidän kodeissaan betonia voidaan nähdä lähes joka puolella.

Betonin hyvä puoli onkin se, että sillä saadaan luotua kotiin tietynlaista tunnelmaa. Samalla hyvä puoli on se, että jokainen pystyy käyttämään betonia omalle tyylilleen uskollisesti. Esimerkiksi romanttiseen tyyliin betoni sopii käytettäväksi vaikkapa koristeellisissa kynttilänjaloissa ja modernimpaan teolliseen tyyliin taas suurena pintana vaikkapa seinissä, lattioissa tai keittiöntasoissa.

Ulkonäön ja esteettisyyden lisäksi betonissa on paljon muitakin hyviä puolia; se on luja, paloturvallinen, pitkäikäinen ja kierrätettävä materiaali. Lisäksi se on suhteellisen edullista! Oikein pinnoitettuna betoni kestää myös kosteutta ja hienorakeisen sisustusbetonin voi myös hioa joko kiiltäväksi tai mattapintaiseksi. Betoni on noussut suureen suosioon myöskin DIY- askarteluissa, joihin se on lähinnä edullisuutensa ja helppoutensa vuoksi oikein oiva materiaali. Betonin huonoksi puoleksi voidaan tosin mainita sen paino – esimerkiksi betonitasot ja -kalusteet ovat aika painavia vaikkapa puisiin verrattuna.

Betonia voi käyttää sisustuksissa vaikka missä! Sitä voi käyttää lakattuna kylpyhuoneissa, pöytä- ja keittiötasoissa, välitiloissa, seinä-, katto – ja lattiapintoina sekä koriste-esineinä. Jos betonia ei halua kotiinsa suurena pintana, sopii se hyvin käytettäväksi myös pienemmissä koriste-esineissä. Koriste-esineissä sitä on käytetty esimerkiksi kynttilänjaloissa, tuikkukipoissa, ruukuissa, vaaseissa, tarjoiluastioissa, valaisimissa ja sisustuskirjaimissa. Itsekin innostuin askartelemaan betonista. Kokeiluista syntyi muun muassa maitotölkistä valettu vaasi ja monia erilaisia tuikkukuppeja!

12286136_10208287930058196_1443198335_n (1)

Jos ei itse ole innostunut askartelemaan betonisia koriste-esineitä, niin monien sisustusliikkeiden ja verkkokauppojen valikoimiin on tullut lähiaikoina useitakin betonisia tuotteita! Lisäksi betonia on käytetty nykyään myös kalusteissa. Esimerkiksi terassille valitsisin itse mieluummin modernit betoniset kalusteet tavanomaisten polyrottinkisten sijaan. Betoni sopiikin hyvin ulkokalusteisiin, sillä se kestää hyvin pakkasta ja muita sääilmiöitä. Esimerkiksi Vepsäläisen mallistosta löytyy kuituvahvistetusta betonista valmistettuja jakkaroita, penkkejä ja pöytiä – jotka sopivat ehdottomasti myös sisätiloihin!

Betonilajeja on olemassa nykypäivänä vaikka minkälaisia! On tavallista korkealujuusbetonia, kuitubetonia, valokuitubetonia, papercretea, niksibetonia ja graafista betonia. Kotien sisustuksissa käytetyin on kuitenkin ihan tavallinen kuivabetoni. Sitä käytetään tavallisimmin tasoissa ja betoniaskarteluissa. Seinä- ja lattiapinnoissa taas voi käyttää sementtilaastia, jolla saa helposti aikaan kauniin betonipinnan. Jos ei löydy intoa sotkuisiin betonitöihin, niin on olemassa myös helppoja betonimaisia tapetteja ja struktuurimaaleja, jotka ovat nykyään todella suosittuja!

Ei siis kannata omien ennakkoluulojen lannistaa, vaan antaa betonille mahdollisuus ihastuttaa!


Yksi vastaus

  1. designseamk sanoo:

    Hieman sellainen mainospuhemainen sävy on koko tekstissä, mutta kyllä se menee, eli yli kehumista 😉
    Paljon on -kin päätteitä, eli näissä-kin korostuu tuo ”ylipuhe” ja joitakin toistoja voisi ehkä vähentää.
    Varsinaisia virheitä en huomannut.
    Tarkista vielä ja sen jälkeen valmis lokeroon.
    011215 Vuokko

Vastaa