Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Farkkujesi tarina

20.12.2015, riinakarhu

Oletko koskaan pohtinut minkälaisen matkan päälläsi olevat farkut ovat kulkeneet ennen päätymistään sinun jalkoihisi? Tiedätkö millainen vaikutus ympäristöömme farkuillasi on? Tiedätkö millainen vaikutus farkuillasi saattaa olla sinuun?

MISTÄ FARKKUSI TULEVAT?

Vaikka ihmisten tietoisuus monista asioita on lisääntynyt ja kaikki maailman tieto alkaa olla käden ulottuvilla, harva meistä on kuitenkaan perillä vaatteidemme tarinasta. Päätyäkseen sinun omistukseesi ovat housusi kulkeneet jo pitkän matkan. Niiden matka alkoi todennäköisesti ruotsalaisen suunnittelijan päästä, josta ne jatkoivat matkaansa bangladeshilaisen vaatetustehtaan tuotantotiloihin. Seuraavaksi ne mutkittelivat yhdysvaltalaisten puuvillapeltojen kautta intialaiseen kehräämöön ja kutomoon, josta ne koukkaavat vielä Lähi-idän öljylähteiden kautta kiinalaiseen tehtaaseen ja taas takaisin tehtaalle Bangladeshiin. Kun farkkusi ovat valmiit matkaavat ne vaateketjun keskusvarastoon Tukholmaan, josta ne tekevät vielä lyhyen hypähdyksen asuinpaikkakuntasi myymälän hyllylle, josta sinä noukit ne matkaasi. Tässä farkkujesi matka hyvin karrikoidusti siihen saakka, kun ne päätyvät käyttöösi.

MINNE FARKKUSI MENEVÄT?

Mitä sitten kun farkkusi ovat tulleet syystä tai toisesta tiensä päähän? Niistä on ehkä hajonnut vetoketju tai niiden malli näyttää silmissäsi vanhentuneelta tai ehkä ne eivät enää ole vartalossa tapahtuvien muutosten myötä sopivan kokoiset. Jos farkkusi ovat olleet kovin rakastetut ja siksi käytössä puhki kuluneet, saatat ajatella heittäväsi ne vain roskiin. Ehkä et vain ajattele asiaa sen kummemmin ja nakkaat farkut jäteastiaan. Sinulle on kuitenkin tarjolla muitakin vaihtoehtoja farkkujen eliniän pidentämiseksi. Voit lahjoittaa farkut tutulle, jolle ne sopivat paremmin kuin sinulle. Voit myydä ne itse kirpputorilla tai lahjoittaa ne hyväntekeväisyysjärjestölle, joka myy ne eteenpäin omassa myymälässään tai lahjoittaa ne jollekin joka niitä kovasti tarvitsee. Lisäksi Suomesta löytyy pienempiä toimijoita ja yrittäjiä, jotka mielellään vastaanottavat vaatelahjoituksia materiaaleiksi omaan tuotantoonsa. Suomalaisista hyväntekeväisyysjärjestöistä käytöstä poistuneita vaatteita vastaanottavat mm. Fida, UFF, Suomen Punainen Risti (SPR) sekä Pelastusarmeija. Vaatteiden lahjoitus järjestöille on tehty helpoksi, sillä keräysastioita ja toimipisteitä löytyy laajalti ympäri Suomea.

FARKKUJENI VAIKUTUS MINUUN JA YMPÄRISTÖÖNI

Farkkujesi pääraaka-aineena on todennäköisesti puuvilla, joka on luonnosta saatava kasvikuitu. Puuvilla on materiaalina hyvin monikäyttöinen ja kestävä, mutta sen viljely kuluttaa runsaasti vettä. Lisäksi sen viljelyssä käytetään kemikaaleja, jotka ovat haitallisia sekä ihmiselle että ympäristölle. Kemikaalit ovat muutenkin vahvasti osa farkkujesi tuotantoprosessia. Kemikaaleja käytetään mm. puuvillan keruussa, langan kehruussa ja värjäyksessä, farkkujen viimeistelyissä ja kuljetuksessa. Maissa, joissa farkkusi yleensä valmistetaan, suurin osa tehtaiden jätevesistä päätyy luonnonvesiin, sillä paikallisilla vedenpuhdistamoilla ei ole kapasiteettia käsitellä kuin murto-osa tuotetusta jätevedestä. Koska farkkujesi tuotantoprosessi on vahvasti kemikaaleilla kyllästetty, tulee sinun aina muistaa pestä uudet farkkusi (ja muutkin vaatteesi) ennen kuin otat ne käyttöösi.

MITÄ VOIN TEHDÄ TOISIN?

Kuten monista muistakin vaatteista, myös farkuista on nykyisin tarjolla luomupuuvillaisia vaihtoehtoja. Luomupuuvillasta valmistetuilla farkuilla on pienempi vaara aiheuttaa ikäviä oireita sinulle ja ympäristöllesi. Suomesta löytyy nykyisin myös ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja perinteisesti tuotettujen farkkujen rinnalle. Remake Ekodesignilla voit korjauttaa vanhat rakkaat farkkusi tai teetättää kokonaan uudet housut vanhoista farkuistasi. Remaken alla toimiva MEM by Paula Malleus valmistaa vaatemallistoa, jonka pääraaka-aineena ovat vanhat farkut. Jos mielesi halajaa ihan uusia pakasta vedettyjä farkkuja, tarjoaa Anniina Nurmen luotsaama Nurmi Clothing sinulle oivan vaihtoehdon. Nurmi valmistaa farkkuja hampun ja luomupuuvillan sekoituksesta. Lisäksi farkkujen tuotantoprosessissa vältellään haitallisia kemikaaleja ja ympäristöä kuormittavia käsittelyjä. Mikä parasta, Nurmen farkut valmistetaan Suomessa. Oli kiinnostuksesi ympäristöä kohtaan mikä tahansa, on kuitenkin tärkeää muistaa, ettet heitä koskaan farkkujasi roskiin. Niille löytyy lähes aina jokin uusi käyttötarkoitus.


Yksi vastaus

  1. designseamk sanoo:

    Hyvä, iskevyyttä heikentää tuon viimeisen kappaleen ”mainosmaisuus”.
    120116 Vuokko

Vastaa